Ohjeita
Etsi sananlaskutyyppien tietokannasta
Haku suomenkielisistä – sekä originaaleista että muista kielistä suomeksi käännetyistä – sananlaskuotsikoista käy yhtä tai paria kolmea sanaa kerrallaan kokeilemalla. Myös sanan osaa voi hakea ilman lisämerkkejä.
Kaksoisklikkaamalla riviä pääset tarkastelemaan myös sananlaskutyyppiin liittyviä kokoelmaviitteitä, synonyymisiä sananlaskuja eli samaa ideaa edustavia muiden kulttuurien ilmaisuja.
Etsi lähdekirjoja kielen mukaan
Tietyn kielialueen tai käännöskielen sananlaskuaineistoja tutkiaksesi voit valita kielialueen "Levinneisyys"-pudotusvalikosta. Poista suodatus valitsemalla pudotusvalikon alussa oleva tyhjä nimike.
Tutki sananlaskukokoelmaa
Kun selailet sananlaskukokoelmaa tai lähdettä, näet mitkä kokoelman sananlaskut on liitetty Kuusen typologiaan. Tietokannassa käytettyjä koodeja numeroineen ei tulla muuttamaan, joten niihin voi viitata sananlaskutekstiä lainatessa.
Tutki sananlaskutypologiaa
Kuusen ja Lauhakankaan kehittelemästä luokitussysteemistä voi etsiä itseään kiinnostavan aihepiirin. Samalla löytyy viitteitä muihin alaryhmiin ja aihepiireihin, joihin sananlaskun käyttö saattaa liittyä. Typologialuettelot ovat sekä taulukoiden suodattimina että erillisinä luetteloina.
Englanninkielisen aineiston ytimenä on noin 700 idealtaan lähes yleismaailmallista tyyppiä. Otsikkoja, joita on nyt 1721, on täydennetty ensisijaisesti originaalein englanninkielisin otsikoin (ks. mm. Strauss) ja tullaan täydentämään englanninnoksin.
Kuusen typologia koostuu 13 teemasta, jotka jakautuvat 52 pääluokkaan. Lähimmän selityksen tai käyttöyhteyden kuvauksen sananlaskutyypille saa 325:n alaryhmän otsikoista. Lähes jokaiseen sananlaskutyyppiin kuuluu enemmän tai vähemmän erilaisia sananlaskuja eri kulttuureista.
Levinneisyysopas
Kuhunkin sananlaskutyyppiin liittyy lähdekirjojen ohjaama tieto levinneisyydestä:
- G = globaali, yleismaailmalliseksi katsottava sananlaskutyyppi
- F = itämerensuomalainen, suomensukuinen kielialue
- E = yleiseurooppalainen ja erikseen
- En = pohjoiseurooppalainen
- Ew = länsieurooppalainen (Huom. eurooppalaiseen vaikutusalueeseen on sisällytetty myös pohjois- ja eteläamerikkalainen kulttuurialue)
- Es = eteläeurooppalainen
- Ee = itäeurooppalainen
- (joissain tapauksissa erikseen ilmoitettu Eb = Balkanin alue)
- A = Saharan eteläpuoliset Afrikan heimokulttuurit (erotukseksi islamilaisesta kulttuuripiiristä)
- I = islamilainen kulttuuripiiri
- O = idän vanhat kulttuurit
- P = Tyynenmeren alueen kulttuurit